خرید ملک تجاری اگر به شکل اصولی و با آگاهی صورت گیرد، میتواند سرمایه گذاری پر منفعتی برای خریدار باشد.
پس سعی کنید، پیش از آن که تصمیم به خرید بگیرید، اطلاعات لازم را کسب کنید. ما در این متن به آینده خرید ملک تجاری، مزایای آن و مقایسه این املاک با املاک مسکونی میپردازیم.
آینده سرمایه گذاری و ساخت مجتمعهای تجاری به چه صورت خواهد بود؟
به گفته اکثر کارشناسان در سالهای آتی، سود بانکی روندی نزولی پیدا خواهد کرد و این کاهش موجب میشود، افراد بسیاری به سرمایه گذاری بر روی املاک تجاری سوق پیدا کنند. مجتمع ها و پاساژ های تجاری بر عکس بازار مسکن فاصله قابل توجهی تا اشباع شدن دارند. با توجه به اینکه بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان از سرمایه بخش خصوصی صرف ساخت میلیونها متر مربع بنای تجاری شده است باز هم این بخش یکی از پر رونق ترین قسمتها است و کشش بالایی برای جذب سرمایه گذار و ساخت و ساز دارد.
یکی از دلایل رونق این تجارت به دلیل کمبود مکانهای تفریحی در کشور میباشد. تا جایی که افراد پاساژ گردی را نوعی تفریح و سرگرمی تلقی میکنند. پس مجتمعهای تجاری در ایران علاوه بر بعد اقتصادی، بعد تفریحی نیز دارند.
همچنین بخوانید: سوالات متداول سرمایه گذارى
مقایسه ملک تجاری یا مسکونی؟
- املاک تجاری و مسکونی در کل سود ده هستند ولی اگر برای اولین بار است که اقدام به این نوع سرمایه گذاری میکنید بهتر است املاک تجاری خریداری کنید. املاک مسکونی در شرایط عادی جامعه همراه با گذر زمان دچار افت قیمت میشوند. این در حالی است که مغازهها و دیگر املاک تجاری با گذشته زمان در منطقه خود جا افتاده تر و شناخته تر میشوند. علاوه بر این افزایش قیمت پیدا میکنند.
- املاک تجاری معمولاً در هر شرایطی مشتری آماده خرید خود را دارند. این املاک و مغازه برای خرید و فروش، فصل نقل و انتقالات ندارند و در هر فصلی به فروش میرسند. این در حالی است که املاک مسکونی فقط در فصلهای خاصی مشتریان خود را دارند برای مثال پس از تعطیلی مدارس. با این حساب فروش املاک مسکونی به زمان بیشتری نیاز دارد.
نکات و ویژگیهای یک ملک تجاری چیست؟
- ملکهای تجاری باید دارای سند تجاری باشد.
- دسترسی به خیابان در بیرون از ملک تجاری (به شکل مستقل یا مشارکتی)، بسیار حائز اهمیت است.
مشارکتی به این معنا است که گاهی ورود و خروج قسمت تجاری با املاک یا پاساژ های مجاور مشترک میباشد.
- از دیگر ویژگیهای املاک تجاری این است که دارای مجوز خرید و فروش باشند، این در حالی است که املاک اداری این امکان را ندارند.
- این املاک مانند املاک اداری اجازه نصب تابلو دارند و مجوز فعالیت خود را از شهرداری همان منطقه دریافت میکنند.
- برای خرید زمینهایی که قصد دارید در آن بنای تجاری بسازید، حتماً مشرف بودن به خیابان را در نظر بگیرید.
- یکی از روشهای پر سود، خرید زمین و احداث مکان تجاری در آن است. در این روش پس از ساخت بنا، میتوانید با سودی ۳ الی ۴ برابر ملک را به فروش برسانید.
- پیش از خرید ملک تجاری، از سلامت ملک اطمینان حاصل کنید. برای این منظور از صاحب ملک بخواهید، تمامی استعلامات لازم از قبیل عوارض، بیمه، بدهی به سازمانهای مختلف و … را در اختیارتان بگذارد یا از واسطه دو طرف (مشاور املاک) تقاضا کنید، این موارد را بررسی کند.
- پیش از بستن قرارداد چه در زمینه اجاره، رهن یا خرید و فروش مغازه نسبت به تمامی نکات اطمینان حاصل کنید زیرا در بندی از قرار داد متنی (اسقاط کافه خیارات ولو خیارات غبن فاحش) نوشته شده است که این متن به معنای این است که پس از امضای قرارداد دیگر نمیتوانید تا مدت تعیین شده قرارداد را فسخ کنید.
همچنین بخوانید: شش دلیل مهم برای سرمایه گذاری در استارت آپ ها
اطلاعاتی مهم که پیش از خرید مغازه باید بدانید
در این قسمت به نکاتی بسیار مهمی در مورد خرید مغازه و انواع مالکیت آن، اشاره خواهیم کرد پیش از خرید یا اجاره مغازه خود حتماً این نکات را مطالعه بفرمایید.
- اگر میخواهید در پاساژ یا مجتمع، مغازه ای خریداری کنید، سعی کنید مغازهتان در طبقات پر رفت و آمد باشد تا افراد بیشتری ویترین شما را بینند.
- در تهران مالکیت مغازه به دو صورت است. شکل اول به این صورت است که کسی که مالکیت ملک را دارد صاحب آن به حساب میآید. شکل دوم فردی است که امتیاز و مجوز صنفی درونی مغازه را دارد و مالک سرقفلی آن میباشد. بهترین نوع مالکیت، این است که فرد هر دو نوع مالکیت را داشته باشید.
- اگر شما فقط سرقفلی مغازه را داشته باشید، صاحب ملک باید از فعالیت شما و نوع صنفی که برای مغازه انتخاب کردهاید، کاملاً آگاه باشد.
- اگر میخواهید اقدام به خرید مغازه کنید و موجودی کافی دارید، مغازه دو نبش را در اولویت خود قرار دهید؛ زیرا موجب بیشتر دیده شدن، جذب مشتری و افزایش درآمد مغازه شما میشود.
- مغازه در مکانهای حاشیه ای و کم رفت و آمد برای اصناف طلا و جواهرات مناسب تر است زیرا امنیت این مغازهها را فراهم میکند.
- خرید مغازه حتی با قیمت پایین در کوچه ها و مکانهایی که در فرعی یا جاهای کم دید هستند پیشنهاد نمیشود.
- دقت داشته باشید، موقعیت مکانی مغازه در خیابان به صورتی باشد که هنگام ظهر، رو به آفتاب قرار نداشته باشد.
- در خیابان و راستههایی که مغازههای زیادی وجود دارند مغازههای سمت راست نسبت به مغازههای سمت چپ پر رفت و آمد تر است. پس خرید مغازه در سمت راست خیابان را در اولویت خود قرار دهید.
- هر صنفی معمولاً خیابان یا مجتمعی مخصوص دارد؛ مثلاً بورس صنف موبایل در تهران، در خیابان جمهوری و پاساژ های آن منطقه قرار دارد. برای آنکه بیشتر دیده شوید در خیابان یا پاساژی که صنف مورد نظر شما قرار دارد مغازه خودتان را اجاره یا خریداری کنید.